Arealanvendelse

Forventet reduktion via indsats

 

Status for reduktionspotentiale i ton CO2e

Følg udviklingen af vådlægning af lavbundsjord

Følg udviklingen af skovarealer i hektar

 

Vidste du

... at der i denne kategori gemmer sig to CO2-lagrende aktiviteter: Naturlig CO2-fangst og lagring i skoven og brug af træprodukter. 

!OBS! I 2022 var CO2-optaget fra blivende skov og skovrejsning i Holstebro Kommune 85.390 ton. Dette er 58.700 tons bedre end i 2018. Det skyldes særligt gode vejr- og vækstbetingelse for skov og jordbund, samt lav aktivitet i hugst i skovene i 2022. Desværre svinger naturens evne til at optage CO2 meget fra år til år, og gevinsten er derfor flygtig. Denne flygtige gevinst får det til at se ud som om, at vi er i mål med reduktionspotentialerne inden for arealanvendelse jf. barometeret, på trods af at målene om udtag af lavbundsjorde og skovrejsning langt fra er nået. Da vi ikke kan regne med at det øgede CO2 optag i 2022 varer ved, arbejder vi stadig for de samme mål for lavbund og skovrejsning, som giver mere permanente og konsistente CO2 optag.

Vi bliver ligeledes godskrevet for anvendelse af træprodukter i møbler og byggeri.

I Holstebro Kommune har vi to indsatser, som primært handler om arealanvendelse. L1 om lavbundsprojekter, som er, når man genoversvømmer drænede lavtliggende og kulstofrige arealer, så der ikke udledes drivhusgasser fra jordbearbejdning, og L3 om skovrejsning.

Når vi øger skovarealet i kommunen, har vi også mulighed for at skabe nye naturområder til gavn for biodiversiteten og rekreative områder til glæde for lokalbefolkningen. Man kan også beskytte grundvandet ved skovrejsning.

Graferne ovenfor giver et indblik i udviklingen af skovarealer og lavbundsprojekter i kommunen.